RólunkA székesfehérvári Hozsanna kórus a helyi református gyülekezet hittanosaiból és ifjúságából alakult 1992-ben.
A hittan- és ifjúsági órákat Demény Gézáné, Ilus néni tartotta, az õ ötlete volt a hagyományokhoz nem mereven ragaszkodó módszerek alkalmazása az evangélizációban. A Bibliához szorosan kapcsolódó keresztény könnyûzene és gyermekzene stílusában közel áll a mai nemzedékekhez, egyszerûbb nyelvezete sokszor az alapvetõ igazságokhoz vezeti el a hallgatót, elõadót egyaránt. Ennek hatására jött létre a Hozsanna kórus elõdje „Napország” néven, õk a nemzetközi King’s Kids csoporttal tartottak fenn szoros kapcsolatot. Ez a kórus nem tudott Napországként tovább mûködni, de a tagok szerették volna feltétlenül tovább folytatni a gyermekevangélizációnak ezt az akkor még nem elterjedt formáját. Ettõl kezdve a kórus Hozsanna néven, a kórusvezetõ személyét leszámítva változatlan felállásban mûködött tovább.
A Hozsanna szolgált a székesfehérvári református gyülekezetben rendszeresen, havonta egyszer teadélután keretében, de különbözõ felkéréseknek is gyakran eleget tett. Az ifjúság lelki életének gondozásához Ilus néni létrehozott egy alapítványt „Gyermek és Ifjúsági Táborozási Alapítvány” néven, ez az egyébként már régóta létezõ ifjúsági táboroztatást helyezte civil keretek közé.
Gyakorlatilag már az 1970-es évektõl – akkoriban még titokban, illegalitásban – minden nyáron többhetes ifjúsági táborokat bonyolított le, késõbb ezek közé került a kórustábor is.
Egy idõ után az egész ifjúsági szolgálat kikényszerült a református egyházi keretek közül. Ettõl fogva arra törekedtünk, hogy tudjunk a városban minden keresztény gyülekezettel együttmûködni a gyermekevangélizáció terén. Ez többé-kevésbé sikerült is. Szolgálatot végzünk a helyi Kikindai úti gyermekotthon lakói között. A Hozsanna kórus tartja magát az elhívásához, ma az evagélikus templom gyülekezeti termében tartja a próbáit Szerdánként 16 óra és 17:30 között. 1998-ban felvettük a kapcsolatot Daniel Kallauchhal, Németországban élõ zeneszerzõvel, aki evangéliumi énekeket ír mai stílusban, egyszerûségük és dallamaik miatt közkedveltek a német keresztények között. Daniel több mint tíz albumból álló sorozatot adott ki eddig „Hurra für Jesus” címmel. Kapcsolatunk eredményeként piacra került a „Hurrá, Úr Jézus 1” (Hurra für Jesus 1) magyar nyelvû változata. Mivel ezek rendkívül konzekvensen bibliai és zeneileg is megragadó dalok, tervezzük a sorozat további albumainak a magyar megjelenését. Ilus néni 2003 júniusában visszaköltözött Jézushoz, ettõl kezdve Ágnes unokája és annak férje vették át a szolgálat vezetését.

Elérhetõségek: Szebik Attila
8000, Székesfehérvár
Sasvári utca 21.
0620-535-44-95
e-mail:hozsannakorus@yahoo.com (vagy a bal alsó sarokban levõ borítékocskára kattintva)